DESIGNED BY MIXWEBTEMPLATES
Szent István Étterem és Borozó - Szeged, Szent István tér - tel.: 62/633-763 - szentistvanetteremborozo[kukac]t-online.hu

Szeged nevezetességei

szent-istvan-viztorony-elokepSzent István tér

A közelmúltban gyönyörűen felújított szegedi Szent István tér legnagyobb és leglátványosabb nevezetessége a 90 méter magas régi víztorony. A torony 1904-ben épült tervezője Zielinski Szilárd.

Bővebben: Szent István tér

Szeged története

Forrás:www.vendegvaro.hu

Szeged környéke az őskortól lakott hely, az Öthalom területén bukkantak a legrégibb emberi településnyomokra. A II. század közepéről, Ptolemaiosz leírásából ismerjük a település legrégibb nevét: Partiszkon. A későbbi vár helyén római őrállomás vigyázta a tiszai átkelőhelyet, a Maros menti só- és aranyszállítást. A nagyszéksósi hun fejedelmi lelet és számos történeti adat valószínűsíti, hogy Attila székhelye a környéken lehetett.
 

szeged-es-kornyeke-elokepSzeged és környéke

Délkelet-Magyarország központját, Szeged vidékét az E75-ös nemzetközi főút kapcsolja össze a fővárossal - és az európai közlekedési hálózattal -, de főutak vezetnek innen minden égtáj felé. Budapestről jó a vasúti közlekedés is, de érkezhetünk ide vonattal Szolnok, Békéscsaba, Makó és Röszke irányából is.
 

szeged-a-napfeny-varosa-elokepSzeged - A napfény városa

Szeged városa páratlan élményt nyújt minden látogató vendég számára. Nevezetességei - mint például a Fogadalmi templom, a Zsinagóga, a Hősök kapuja, a Móra Ferenc Múzeum - olyan egyedi karaktert adnak a városnak, hogy túlzás nélkül állítható: Szeged az Alföld gyöngyszeme.

Bővebben: Szeged - A napfény városa

dom-elokepDóm - Fogadalmi templom

A velencei Szent Márk tér nagyságú Dóm téren nevezetes épületek sora:
A Püspöki Palota, Hittudományi Főiskola, egyetemi intézmények.
Katolikus Konviktus, az árvíztől megmenekültek hálájából 1930-ra felépült, lenyűgöző méretű, 5000 főt befogadó, neoromán Püspöki Székesegyház, ismert nevén Fogadalmi-templom .A déli harangszó után 9 percig láthatók a Zenélő Óra egyetemi hierarchiát bemutató alakjai, Nyaranta a nemzetközi hírű Szegedi Szabadtéri Játékok színhelye a tér.

Bővebben: Dóm - Fogadalmi templom

szabadteri-elokepSzabadtéri Játékok

A XX. század első felében Európa nagy szellemi centrumaiban egyre divatosabbá váltak a különböző kulturális értékekre, hagyományokra épülő fesztiválok, valamint a nagyszabású szabadtéri rendezvények.
A külföldi rendezvények sikerei a magyar szellemi élet képviselőit hasonló indíttatású fesztiválok megszervezésére sarkallta.
Magyarországon az elsők között indították útjára az immár több mint hetven éves múlttal rendelkező nyári színházat, a Szegedi Szabadtéri Játékokat.

Bővebben: Szabadtéri játékok

mora-ferenc-muzeum-elokepMóra Ferenc Múzeum

Az ország egyik leggazdagabb régészeti gyűjteménye, a névadó író-régész- múzeumigazgató munkásságát dicsérő Móra Ferenc Múzeum (Roosevelt tér 1-3.).
Változatos képzőművészeti, és természettudományi-, Csongrád megye képművészetéről képet adó anyaggal, patikatörténeti kiállítással, képgyűjteménnyel és a mai magyar szobrászat jeles alkotásaival. A város történetének kőemlékeit a Vármúzeum-kőtárban (Stefánia sétány) az 1882-ben lebontott Szegedi Vár egyetlen megmaradt részében gyűjtötték össze.

Bővebben: Móra Ferenc Múzeum

vadaspark-elokepVadaspark

A Pro Natura díjas állatkert a legfiatalabb és a legnagyobb területű Magyarországon (40,5 ha). Erdő, gyepes terület mellett tavak, vizes élőhelyek is vannak területén, ami így önmagában is természeti értéket képvisel, gazdag természetes élővilággal.
Az itt vadon élő állatok számát és életlehetőségeit odúk kihelyezésével illetve téli táplálással is igyekeznek bővíteni.

Bővebben: Vadaspark

zsinagoga-elokepÚj Zsinagóga

A Klauzál térről a Kígyó utcán át rövid sétával jutunk el a századfordulón mór-szecessziós stílusban épült, monumentális Zsinagógához.
A festett üvegablakok, a művészien faragott padok, az egymással harmonizáló elefánt-csontfehér, kék és arany díszítések, mind Löw Immánuel elképzelései alapján készültek.

Bővebben: Új zsinagóga

szinhaz-elokepSzegedi Nemzeti Színház

A Kass Szállóval szemben látható a Szegedi Nemzeti Színház városképi jelentőségű épülete, melyet ugyanúgy, mint a budapesti Vígszínházat a híres bécsi színházépítő, tervező páros Hellmer és Fellner tervezett eklektikus-neobarokk stílusban. 1883-ban nyílt meg, de 1885-ben leégett és 1886-ban ismét megnyitotta kapuit.

Bővebben: Szegedi Nemzeti Színház

kass-szallo-elokepKass Szálló

A Dózsa György utca és a Stefánia találkozásánál áll az egykori Kass Szálló, melyet Kass János neves grafikusművészünk nagyapja építtetett 1897-ben.
Az épületben fényűzően berendezett kávéház, étterem és szálloda működött.

 

  

Bővebben: Kass szálló

szechenyi-ter-elokepSzéchenyi tér

Kezdjük sétánkat Közép-Európa egyik legszebb és legnagyobb terén a Széchenyi téren.
A Tisza felöli oldalon sorban Széchenyi István carrarai fehér márványszobra (Stróbl Alajos) látható.

 

 

Bővebben: Széchenyi tér

fuveszkert-elokepFüvészkert

A Füvészkertet 1922-ben, a Kolozsvári Egyetem Szegedre költözését követően alapította dr. Győrffy István professzor a Szeged várostól kapott 20 kh-as területen.
A kert fennállásának első tíz évében kialakították a nagy tó medrét, "hegyvidéket" emeltek a kitermelt földből, megépültek az első szaporító üvegházak és működésbe lépett az artézi kút is.

 

 

Bővebben: Füvészkert

termeszeti-ertek-elokepSzeged természeti értékei

Tiszai ártér, Algyő

A Tisza árterének nyárfaerdeiből, füzeseiből és a közeli Fehér-tóról járnak vadászgatni a szürkegémek, bíbicek, kócsagok a régi vasúti híd, meg a 47-es út szögletében kialakult, kis mesterséges tólánchoz.

Bővebben: Szeged természeti értékei

feher-to-elokepSzegedi Fehér-tó

Fehér-tó, mely a Kiskunsági Nemzeti Park (KNP) részét képezi kiterjedése mintegy 14 négyzetkilométer. A tó közvetlen környékén homok, lösz és fekete föld keverednek a szikes rétekkel, vakszikes foltokkal, lápos-mocsaras területekkel. Az ősszikes élőhelyek már csak kis területen, szigetszerűen helyezkednek el, többi részén halastavak létesültek. Gazdag madárvilág jellemzi, mintegy 280 fajt mutattak ki a Fehér-tón fészkelő, átvonuló, téli vendég és a ritkán előforduló madarak statisztikájában.

 

Bővebben: Szegedi Fehér-tó

termeszeti-ertek-elokepSzeged környékének nevezetességei

Ópusztaszer

Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark
Az itt található anyagok az Emlékpark honlapjáról származnak
www.opusztaszer.hu

Bővebben: Szeged környékének nevezetességei

opusztaszer-vincenapProgramok, jeles napok Ópusztaszeren

Vince-nap - január 24.; Gergely-járás március 12; Húsvét; Pünkösd változó dátummal; Szent István-nap (augusztus 20.)

 

 

 

Bővebben: Programok, jeles napok Ópusztaszeren

Alternative flash content

Requirements