DESIGNED BY MIXWEBTEMPLATES
Szent István Étterem és Borozó - Szeged, Szent István tér - tel.: 62/633-763 - szentistvanetteremborozo[kukac]t-online.hu

fuveszkert-elokepFüvészkert

A Füvészkertet 1922-ben, a Kolozsvári Egyetem Szegedre költözését követően alapította dr. Győrffy István professzor a Szeged várostól kapott 20 kh-as területen.
A kert fennállásának első tíz évében kialakították a nagy tó medrét, "hegyvidéket" emeltek a kitermelt földből, megépültek az első szaporító üvegházak és működésbe lépett az artézi kút is.

 

 

fuveszkert-indiai-lotuszA folyamatosan gyarapodó gyűjtemény magvaiból először 1931-ben készült cserekollekció, amely révén számos új növényfajjal gazdagodott a kert.
A szegedi füvészkert első, s a mai napig is egyik különleges látványosságot nyújtó növényét, az indiai szent lótuszt 1932-ben telepítette át Győrffy professzor a földeáki kastélypark tavából a Füvészkertbe.
Amint a tó környékének betelepítése befejeződött, a kert megnyílt az érdeklődő látogatók számára is.

 

fuveszkert-szecsuanios-fenyo

 

A kert vezetését 1940-ben Dr. Greguss Pál professzor vette át. Negyedszázados tevékenysége alatt jött létre a kert nagyobbik részének mai formája, a tavakat övező park, a rózsakert és az arborétum.
Az ő nevéhez fűződik a kert másik nevezetessége, az Európában még ma isritkaságszámba menő szecsuaniősfenyő (Metasequoia glyptostrobon).           

Az első bemutató üvegházak az ötvenes évek elején épültek, Mára a téli hónapokban fóliával fedett, nyáron szabadon bejárható területekkel bővült. b A legfontosabb trópusi dísz-és haszonnövények gyűjteményét helyezték elbennük.
A Füvészkert területe 1968-ban 10 kh-dal növekedett. Itt kapott helyet a Magyarországon azóta is egyedülálló, hazai erdőtársulásokat bemutató gyűjtemény, továbbá a rendszertani gyűjtemény és az évelők kertje.
Erdélyi mesterek faragták a kert 70 éves fennállása alkalmából készített székelykaput, amely a kert főbejáratát díszíti.

 

Főbb egységek:

fuveszkert-rozsakertA park bemutatja a Füvészkert legrégebben telepített specialitásait, legöregebb fáit. Látványos része a tó, benne júliusban és augusztusban teljes pompájában csodálhatjuk meg az indiai lótuszt (Nelumbo nucifera). A tóparti sziklakertek igazi szépsége kora tavasszal mutatkozik meg.
 
Rózsakert: 25 rózsafajta illatát, szín- és formagazdagságát élvezhetik a kert látogatói.

Erdőtársulások: a hazai társulások legfontosabb fás szárú fajait mutatják be.

Termesztett növények: A gyűjtemény gabonaféléket és ezek ősi fajait, zöldség-, fűszer- és gyógynövényeket, valamint egzotikus élelmiszernövényeket mutat be.

Évelő növények: 300 fajt számlál a gyűjtemény.

fuveszkert-uveghazRendszertani gyűjtemények: A lágyszárú növényeket bemutató ágyásokban helyeztük el. A fák és cserjék rendszertani csoportosításban az arborétumban találhatók.

Kutatási területünkön egyre növekvő számban láthatók a hazai flóra védett fajai, amelyek a bemutatás mellett szaporodásbiológiai vizsgálatok alanyai is.


Üvegházi gyűjtemények: pozsgások, kaktuszok, bromélia-félék, trópusi mediterrán haszonnövények, levéldísznövények, harasztgyűjtemény stb. mellett számos több méter magas pálma- és szágópálmafa teszi változatossá a gyűjteményt.           

Címe: 6700 Szeged, Lövölde út 42.
Kezelője: József Attila Tudományegyetem Növénytani Tanszéke
Telefon: 62/544-236
Telefax: 62/544-236
E-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
http://www.sci.u-szeged
Terület: 17 ha
Taxonok száma: 2500

 

Nyitva tartás:
naponta 10-18 óra között.
Az üvegházak óránként induló csoportokkal látogathatók.


Belépődíj: van.
Szakvezetés: csak előzetes egyeztetés alapján.
Megközelítése: 70-es városi autóbusszal.

Alternative flash content

Requirements