DESIGNED BY MIXWEBTEMPLATES
Szent István Étterem és Borozó - Szeged, Szent István tér - tel.: 62/633-763 - szentistvanetteremborozo[kukac]t-online.hu

szeged-a-napfeny-varosa-elokepSzeged - A napfény városa

Szeged városa páratlan élményt nyújt minden látogató vendég számára. Nevezetességei - mint például a Fogadalmi templom, a Zsinagóga, a Hősök kapuja, a Móra Ferenc Múzeum - olyan egyedi karaktert adnak a városnak, hogy túlzás nélkül állítható: Szeged az Alföld gyöngyszeme.

 

szeged-nevezetessege-klauzal-terA felújított Kárász utca kávézóival, boltjaival, gyönyörű épületeivel mediterrán hangulatot áraszt.

Az utcát ketté szelő Klauzál téren megpihenve élvezhetjük a híres Virág cukrászda finom süteményeit és fagylaltjait.

Szeged nem csak történeleméről, paprikájáról, szalámijáról, hanem szép lányairól is híres. A városban működő Szegedi Tudományegyetem olyan fiatalos pezsgést kölcsönöz Szegednek, mely megmutatkozik a kulturális és sport életben is. Szeged a Tisza és a napfény városa, Délkelet-Magyarország gazdasági, tudományos és kulturális központja. Településünk múltja igen sokszínű.

szeged-nevezetessege-domErről mesélnek az impozáns paloták, a szegedi vár, a Dóm és számos más, történelmi jelentőségű épületünk. A közelmúltban újjászületett belváros utcasorai még ma is a századforduló hangulatát idézik, az eklektikus házak, a napsütéses éghajlat pedig melegséget, barátságot sugároznak a látogatók felé. A mindig más arcát mutató Tisza, a fénylő vizű szökőkutak, az árnyat adó fák, ligetek mind-mind bevésik magukat az itt járt vendégek emlékezetébe.

 

szeged-nevezetessege-halaszleS ne feledkezzünk meg legjellegzetesebb ételünkről, a híres szegedi halászléről sem: aki már kóstolta, felejthetetlen gasztronómiai élménnyel lett gazdagabb. Az idelátogatók megismerhetik sajátos kulturális hagyományainkat is. Mi, az itt élők, nagyon fontosnak tartjuk, hogy feltárjuk és bemutassuk értékeinket az érdeklődők számára.

Településünk múltja bőven ad lehetőséget a büszkeségre, hiszen a tények mellett számos titokzatos legenda színesíti történelmünket. Városunk a Tiszának köszönheti születését, hiszen őseink a folyó adta lehetőségek (kereskedelem, halászat) miatt telepedtek meg ezen a vidéken.

A Tisza évszázadokon keresztül biztosított megélhetést az itt élők számára, s ez már így volt a magyarok bejövetele előtt is. A hagyomány és a kutatók szerint valahol a közelben állt egykor a nagy hun uralkodó, Attila sátortábora, a legenda pedig arról is mesél, hogy hármas érckoporsóját a Tisza medrében helyezték örök nyugalomra.

szeged-nevezetessege-juhasz-gyula1719. május 21. fordulópont Szeged életében: III. Károly király ekkor írta alá városunk szabadalomlevelét, s ekkor kapták az itt élők a történelmi címert. Május 21-ét azóta Szeged Napjaként ünnepli minden polgár, minden esztendőben hangos utcabállal adózunk a nevezetes nap emlékének. 1930-ra felépült az azóta már a város egyik jelképévé vált Fogadalmi templom és a hozzákapcsolódó Dóm téri épületkoszorú. 1962-től Szeged Csongrád megye székhelye, s mára a Dél-Alföld legnépesebb, legdinamikusabban fejlődő régióközpontjává vált.

Szeged nem csak gazdag történelmi múlttal, hanem jelentős szellemi, kulturális hagyományokkal is rendelkezik. Számos neves művész, tudós, közéleti személyiség kötődik városunkhoz: Klebelsberg Kunó közoktatási miniszter, a költő Juhász Gyula, a néprajzkutató Bálint Sándor, és még hosszan sorolhatnánk. Büszkén őrizzük mindazok emlékét, akik életükkel, tevékenységükkel öregbítették Szeged hírnevét Magyarországon és a nagyvilágban.

szeged-nevezetessege-szabadteriSzegedet sokan fesztiválvárosként szokták emlegetni. Igazuk van, kora tavasztól késő őszig vidám fesztiválhangulat hatja át városunkat. Alig olvad el a téli hó, Szeged életre kel, s megindul a pezsgés. Kulturális rendezvényeink többsége már több évtizedes hagyományokra tekinthet vissza, a leghíresebb és a legnépszerűbb közülük minden bizonnyal a Szegedi Szabadtéri Játékok, amelyet 1931 óta minden évben megrendezünk a Dóm téren.

A sokarcú város hangulata itt egészen más, hiszen az ember úgy érzi, nem is a Dél-Alföldön, hanem például Velencében jár. Felejthetetlen élményt nyújtanak a Fogadalmi templom előtt játszott színdarabok, koncertek, musical-ek. De nem csak a Szabadtéri Játékok nevezetesek. Egyre többen látogatnak el hozzánk a Sörfesztivál, a Borfesztivál, a Jazz Fesztivál, a Nemzetközi Néptánc-fesztivál és még számos színvonalas rendezvény alkalmával is. A gazdag kulturális kínálat mára Szeged arculatának egyik legfőbb meghatározója. Van miből választani!

szeged-nevezetessege-egyetemSzeged egyetemi város, tudományos régióközpont. Üdítő élményt jelent látni az utcákon naponta áthullámzó népes diáksereget. A közelmúltban egyesült Szegedi Tudományegyetemen folyó képzés elismerést váltott ki magának az egész világban.

Számos tehetség - diák és oktató egyaránt - kap lehetőséget minden évben, hogy tudását külföldi ösztöndíjakkal tovább gyarapítsa. Mára legendává vált neves professzorunk, a Nobel-díjas Szent-Györgyi Albert, aki az egész magyarság számára a tudomány jelképe, s akinek élete, munkássága példaként lebeg minden fiatal tudósjelölt szeme előtt.

Említettük már a szegedi halászlét, mint a magyar gasztronómia egyik legjelesebb tagját. A szegedi halászlé azonban nem létezne, ha nincs a Szegedi Paprika, amely világszínvonalú minőséget garantál a vele ízesített termékeknek, s amely szinte kötelező tartozéka minden, a külföldiek számára vonzó magyar ételnek.

szeged-nevezetessege-pickS itt meg kell említenünk a híres Pick Szalámit is, ezt a világszerte ismert ínyencséget, amely közel másfél évszázada a legkeresettebb termékek közé tartozik a világon. A gyártó őrzi a titkot, csak találgatni lehet, hogy a fűszerek, az érlelés vagy az alapanyag-e a fő meghatározója ennek a klasszikusan magyar és klasszikusan szegedi ételkülönlegességnek. Egy biztos: nincs olyan szegedi, aki elismerné, hogy van jobb, mint a Pick Szalámi, és van finomabb, mint az itt főzött halászlé.

Ahhoz, hogy Szeged nevét világszerte megismerjék, az előbbieken kívül nagymértékben hozzájárult a város sportélete is. Szinte nincs olyan sportág, amelyben ne tudnánk kiemelkedő eredményeket felmutatni. A labdajátékok közül első osztályú kézilabdacsapatunk, vízilabdázóink és röplabdásaink a legjelentősebbek.

szeged-nevezetessege-spoertcsarnokA lelkes szurkolósereg nagy örömére nemrég teljesen újjászületett a Városi Sportcsarnok, amelynek köszönhetően a korábbihoz képest kétszer annyian tudják biztatni kedvenceiket a mérkőzések alkalmával.

Világbajnokságnak is otthont adott már a Gróf Széchenyi István Kajak-Kenu és Evezőspálya a város határában, ahol a magyar válogatott bebizonyította, hogy evezőseink nemzetközi szinten a legjobbak közé tartoznak. Büszkék vagyunk olimpikonunkra, a gyorskorcsolyázó szeged-nevezetessege-kajak-kenu-palyaLajtos Szandrára és a zseniális sakkmesterre, Lékó Péterre, aki a világhírnév után sem felejtette el gyökereit, és mindig visszatér szülővárosába.

Szívélyes vendégszeretettel és tárt karokkal várjuk vendégeinket!

A Dóm téren nevezetes épületek sora található: Püspöki Palota, Hittudományi Főiskola, egyetemi intézmények, Katolikus Konviktus.

Az árvíztől megmenekültek hálájából 1930-ra felépült, lenyűgöző méretű, 5000 főt befogadó, neoromán Püspöki Székesegyház, ismert nevén Fogadalmi-templom. A déli harangszó után 9 percig láthatók a Zenélő Óra egyetemi hierarchiát bemutató alakjai. Nyaranta a nemzetközi hírű Szegedi Szabadtéri Játékok színhelye a tér.

A közelben lévő Görögkeleti Szerb Templom (Révai u.) kiemelkedő művészettörténeti értéke a körtefából faragott, áttört csipkedíszű rokokó ikonosztázion, 80 ikonnal.

A nemzeti nagyságok szobraival ékes Széchenyi teret uralja a Városháza szecessziós, tornyos épülete, a Reök-Palota (Tisza L. krt. 56.) szecessziós műremek.

Nem épült nagyobb templom az Alföldön a középkorban, mint a Havas Boldogasszony Templom és Ferences Kolostor (Alsóváros, Mátyás király tér). A XV. századi, későgótikus műemlék együttese. Kegyképe, a világhírű czestochowai Fekete Mária kegykép másolata.

Az ország egyik leggazdagabb régészeti gyűjteménye a névadó író-régész-múzeumigazgató munkásságát dicsérő Móra Ferenc Múzeum (Roosevelt tér 1-3.).

Változatos képzőművészeti, és természettudományi-, Csongrád megye népművészetéről képet adó anyaggal, patikatörténeti kiállítással, képgyűjteménnyel és a mai magyar szobrászat jeles alkotásaival.

A város történetének kőemlékeit a Vármúzeum-kőtárban (Stefánia sétány) az 1882-ben lebontott Szegedi Vár egyetlen megmaradt részében gyűjtötték össze.

A Pick Szalámi és Szegedi Paprika Múzeum (Tisza- part 10.), a világhírű Pick-szalámi készítésének teljes folyamatát mutatja be 1869-től.

A Tisza-parti város életében fontos árvízvédelemről ad képet a Vízügyi Történeti Emlékhely (Maros torkolati gátőrház).

Az alföldi szélmalmok egyik képviselője a Kiskundorozsmai-szélmalom (Kiskundorozsma, Bölcs u.).

Kaktuszok, pálmák, különleges növények szemet gyönyörködtető gyűjteménye az Egyetemi Füvészkert (Lövölde u. 42.).

Alternative flash content

Requirements